ЗА ИЗБАТА

История

ИЗБА НОВО СЕЛО е строена във военните години от 1939 до 1946 година. Изградена е с доброволен труд на всички новоселяни, по образец на южнофренските изби. Философията на нашата изба е съхраняване, развитие и популяризиране на традиционния за региона сорт Гъмза и да предлагаме все по-оригинални вина от него. Със своя изключителен потенциал той има перспективата не само да върне старата си слава у нас, но и да спечели нови чужди пазари. През всичките години на съществуване Новоселските вина са много добре познати в България и по света именно с легендарния сорт ГЪМЗА. Печелили са много награди и медали от Български и муждународни конкурси на вина.

Нашите цели

Нашите основни цели са: вплитане на традиционните с новите технологиите за производсво на вино; ориентация към производство на качествени вина на добра цена; ангажираност към устойчиво развитие на нашия бизнес.ИЗБА НОВО СЕЛО е специализирана в производството на червени качествени и трапезни регионални вина произвежда също и бели вина.

Продуктовата гама включва отлични червени вина от сортовете Каберне совиньон,Мерло& Каберне фран и Гъмза, както ипревъзходни бели вина от сортовете Совиньон блан и Ркацители.

“ИЗБА НОВО СЕЛО”разполага със собствени лозови масиви с площ около 400 дка, намиращи се в района на село Ново село, което още от древността е било предпочитано място за винопроизводство поради благоприятният климат и плодородните наносни почви ,Кътче което природата от векове е надарила с благодатното влияние на ДУНАВ и благоприятния климат на Дунавската равнина.

ЕНОТЕКА

Началото на енотеката- сбирката от вино, поставено когато избата е в разцвета си, технолозите подбирали и запазвали между 30 до 50 бутилки на година. Започнали са с ликьорни вина, а след това отбирали новоселска гъмза, каберне и мерло. В различните години броят на съхранените единици варирал от 2 до 3 хиляди.

И така до 2000 година, когато избата запада. Въпреки всичко, всяка година технолозите оставят по някоя бутилка вино. За адет. Преминаването на избата през ръцете на различни собственици не е унищожило сбирката от вина, но е оказало влияние. В енотеката на избата, по приблизителни данни, сега има над 1000 бутилки от периода след 1978 г. до 2018г. От 2018 г. “ИЗБА НОВО СЕЛО” става собственост на БЕН ХЪН АГРО ООД които разполагат със собствени лозя, в които има освен традиционния сорт ГЪМЗА така и КАБЕРНЕ СОВИНЬОН,МЕРЛО и РКАЦИТЕЛИ. През 2019 година’’ ИЗБА НОВО СЕЛО” засади180 дка нови лозя от сортовете СОВИНЬОН БЛАН, ШАРДОНЕ ,МЕРЛО, КАБЕРНЕ ФРАН, МЕРЛО, СИРА и не на последно място ГЪМЗА. Така, че с новата реколта грозде, сбирката от вина на избата ще продължи да се обогатява.

Местност

Ново село, Видинско се намира в северозападния ъгъл на България: разположено на брега на р. Дунав, отстои на 25 километра от административния център гр. Видин и 12 километра източно от устието на граничната р. Тимок. Пълноводната река с изобилна риба, хубавото плодородно поле изпъстрено с вековна гора и ливади, с тучни пасища с красивата природно надарена местност “Камъка” и “Бърдо” са привлекли вниманието на първите заселници, които решават и си основават селище с название Ново село. Дали са това име поради обстоятелството, че е било по-ново в сравнение с другите по-стари околни села.

Основано е около 1711 г. под името “Просънъц” около укрепен римски лагер на брега на р. Дунав. Основна черта на новоселянина е трудолюбието му, а поминъка – лозарството.